Mistä kaikki lähti

on

Miksi minusta tuli vegaani- mistä kaikki lähti?
Reetan tarina

Yli kolme vuotta sitten havahduin omaan elämäntyyliini ja aloin kyseenalaistamaan omia ruoka-ja vaatevalintoja. Ostin Animalian verkkokaupasta kirjan Eläinten oikeudet jossa kerrottiin kattavasti mitä eläimille tapahtuu ja miten niitä kohdellaan kun käytämme niitä ruokana, viihdykkeenä ja vaatteina.
Istuin kirja nenän edessä koko viikonlopun ja se oli käänteentekevä hetki. Possun syömisen olin lopettanut jo nuorena ja vaikka ruokavalio olikin ollut hyvin kasvispainoitteinen, sillä hetkellä päätin että etsin vaihtoehdot lihan ja maitotuotteiden käyttöön. Aloin myös etsimään vaihtoehtoja vaatteilleni (villa, nahka) ja päätin että eläintarhassa käyminen jää minun osaltani. Ajatus siitä että tuntevaa yksilöä, eläintä kohdellaan kuin tuotetta tai viihdykettä oli kamala ja kestämätön.
Meillä oli aina ollut kotona hyvin läheinen suhde eläimiin, mutta lähinnä lemmikkieläimiin. Muut eläimet olivat jääneet hieman huomiotta, toisaalta ei ´tuotanto´- eläimistä puhuttu eikä niitä näkynyt mediassa eikä omassa elämässä, kaupunkilaistyttö kun olen. Joskus nuorempana havahduin ajatukseen että lautasellani oleva lihakimpale on joskus ollut tunteva eläin, minun niin kovasti rakastama ja ihailema possu. Ajatus alkoi tuntumaan kauhealta enkä voinut enää tehdä niin. Jostain syystä juuri possuihin kohdistuva kohtelu koskettaa itseäni kaikista syvimmältä, ovathan ne jopa koiria fiksumpia, 5-v lapsen tasolla sanotaan.

Palatakseni hetkeen kolmen vuoden takaa, alkoi huomattava elämänmuutos. Aloin ottamaan selvää yhä enemmän mitä tapahtuu eläimille, katsoin dokumentteja ja videoita ja heräsi valtava kysymys miksi? Miksi vangitsemme villieläimiä katsoaksemme niitä, miksi lehmän pitää olla koko ajan tiineenä jotta ihmiset voivat juoda vasikalle tarkoitetun maidon, miksi possu-emot elävät häkissä jossa ei pysty kääntymään, miksi me ihmiset teemme tämän kaiken eläimille jotka eivät ole tehneet meille mitään?
Mitä kaikkea eläimet joutuvatkaan kohtaamaan pienen elämänsä aikana. Suru oli suuri.

Onneksi siskoni oli tekemässä samaa muutosta ja elämänkatsomuksemme kohtasi täysin. Niinpä Lovelyveggies sai alkunsa.

lovelyveggies_kuvasarja2

Miksi minusta tuli vegaani- mistä kaikki lähti?
Sonjan tarina

Olin noin 15-16 vuotias kun elokuvateatterin pimeydessä päätin jättää lihan pois. Olin katsomassa elokuvaa jonka alkuminuutteina näytetään kuinka possu joutuu teuraaksi ja lihoiksi.
Teki pahaa, en pystynyt hyväksymään sitä että tunteva ja kaunis yksilö kuolee sen takia että me ihmiset päätämme sen syödä. Päätin että possu ja punainen liha saa jäädä pois lautaselta ja kotiin tullessani ilmoitin vanhemmilleni että ”Minä en sitten enää syö lihaa.”
Hetken päästä myös kana jäi pois ja vielä pitkään söin maitotuotteita, kananmunia ja kalaa. Olen aina rakastanut eläimiä, niiden läsnäoloa ja katsoa niitä. Pukeutumisessani en enää käytä eläinperäisiä materiaaleja ja turkiksia en ole ikinä hyväksynyt.
Ennen kuin vegaanisuus iski täysin tajuntaani, aloin pikkuhiljaa katsomaan erilaisia dokumentteja eläinten käytöstä ihmisten tarpeisiin ja yksi vaikuttavin oli turkiksista kertova dokumentti. Siitä lähti myös noin kolme vuotta sitten tutustuminen kattavasti kaikenlaiseen eläintuotantoon ja sen kyseenalaistaminen.

En pystynyt ymmärtämään miten voisi olla oikein että eläin teljetään häkkiin jotta me voimme katsoa sitä tai se nyljetään elävältä jotta me voimme pukea sen päällemme tai se kokee kivuliaan ja lyhyen elämän jotta me voimme syödä sen. Koin monet itkun täyteiset hetket ja suuttumuksen. Silmäni avautuivat täysin ja koin etten halua omassa elämässäni käyttää eläimiä sillä tavoin.
Ystäväni alkoi myös puhumaan minulle maidon epäterveellisyydestä ja epäeettisyydestä. Katsoin niin luentoja kuin dokumentteja aiheesta ja vegaaninen elämäntapa tuli osaksi omaani hyvin luontevasti. Toki oli tutustuttava uusiin makuihin ja uudenlaiseen ruoanlaittoon mutta se on antanut myös paljon.
Muistan sen kun maistoin viimeisen kerran kalaa ja se vain ei tuntunut hyvältä eikä maistunut enää samalle. Samoin kävi maitotuotteiden kanssa.
Sanoin usein vuosien aikana että en ikinä pystyisi jättämään juustoa ja kalaa pois. Kuitenkin elimistön tottuessa kasvisruokaan ei se enää tuntunut tärkeältä ja nykyään saan syödä kasviperäisiä juustoja. Korvaavia tuotteita on huikea määrä.

Samoihin aikoihin myös siskoni tutustui tähän maailmaan ja niin siitä tuli yhteinen muutos, harrastus ja tämä blogi syntyi.

lovelyveggies_kuvasarja

Mitä kauemmin olemme vegaaneja sitä voimakkaamman yhteyden pystymme luomaan kaikkiin eläimiin ja luontoon. Arvostus elämää ja luontoa kohtaan kasvaa. Luettelimme eläinten vaikutuksen vegaanisuuteen mutta siihen on myös suuresti vaikuttanut terveysvaikutukset ja lihan -ja maitotuotteiden globaali vaikutus maapalloon.
Me haluamme pitää blogimme niin keveänä kuin tässä asiassa pystyy. Haluamme kannustaa ihmisiä kokeilemaan kasvipohjaisia tuotteita, jakaa omia hyviä kokemuksia tästä elämäntyylissä ja terveydestä.  Syyllistäminen ei auta, eikä se ole meidän tarkoitus. Kuitenkin näiden elämäntarinoiden kertominen on meille iso asia, koska se muutti kaiken ja onneksi muutti.
Rakkautta&Rauhaa, Reetta ja Sonja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.